E-posta Gönderin

av@sonertanrikulu.av.tr

Bizi Arayın

+90 (533) 098 22 12

Şirket İç Organizasyonunun Hukuki Hale Getirilmesi Nedir
10 Mart 20200 Görüntülenme

Şirket iç organizasyonunun hukuki hale getirilmesi Nedir? Neleri kapsar? ve Ne şekilde oluşturulması gerekir?

Ticari faaliyet üreten aktörler diğer çeşitleri de olmak ile birlikte Türk Ticaret hayatında temel ve yaygın olarak 3 şekilde var olurlar. Anonim Şirketler ve Limited Şirketler (Tüzel kişilik olarak adlandırılırlar.) Şahıs Şirketleri (Gerçek kişi olarak adlandırılır).

Bu üç yaygın şirket türünde de şirket yetkililerinin şirket içi ilişkilerinde hukuki ve cezai sorumlulukları vardır. Tüm bu sorumlulukların yerine getirilmesi şirket yetkilisinin fiilen tek başına yapabileceği bir şey olmadığı için söz konusu yükümlülüğün fiilen yerine getirilmesi görevi şirket çalışan ve yöneticilerine verilmektedir. Ancak hukuki ve cezai sorumluluğun da ilgili kişilere ilgili yasaların uygun gördüğü usul ve esaslara göre devrinin yapılması gerekir. Böylece şirket yetkililerinin fiilen yapmadıkları ihmali veya kasti işlemlerden dolayı cezai ve hukuki sorumluluklarının doğmaması sağlanmış olur. Bunun sağlanabilmesi de ancak şirket iç yapılanmasının hukuka uygun bir şekilde yapılması ile mümkündür. Örneğin iş güvenliği önlemlerini alması için görevlendirilmiş Şirket Müdürünün görevini ihmalen yerine getirmemesinin cezai sorumluluğu, hukuki sorumluluk ve yetki devri yapılmadığı sürece, şirket yetkilisinin üzerindedir. Şirket içi organizasyonun hukuki hale getirilmesi, tüm bu sürecin belirlenmesi ve yönetilmesidir. Bu nedenle yetkilendirilen şirket yöneticisinin bu yetkiye ilişkin sorumluluğunu da hukuken üstlenmesi önem arz etmektedir. Bunun için de şirket görev/yetki dağılımının belirlenerek bu kapsamda şirket ana sözleşmesinin revizyonu ve şirket yöneticilerinin yetkilerini ve sorumluluklarını belirleyen hukuki belgelerin hazırlanması gerekir.

Şirket içi organizasyonun en önemli aşamalarından biri de personelinin şirket ile olan ilişkilerinde İş Kanunu kapsamında hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesi ile iş güvenlik önlemlerinin alınarak uygulanması ve uygulandığının hukuken ispat edilebilir hale gelmesidir. Söz konusu organizasyonun iş kanunu kapsamında ele alınmaması şirket tüzel kişiliği ve şirket yetkilisi açısından hukuki ve cezai müeyyidelere sebep olabilmektedir.

Yorum Yapmak İster misiniz?

İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.