E-posta Gönderin

av@sonertanrikulu.av.tr

Bizi Arayın

+90 (533) 098 22 12

GAYRİMENKUL AVUKATI NEDİR?
16 Şubat 20240 Görüntülenme

Gayrimenkul Avukatı; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun (TMK)704. Maddesinde yer alan arazi, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ve Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler hakkında doğan uyuşmazlıklar hakkında hukuki destek ve danışmanlık verir. Gayrimenkulü ilgilendiren tapu iptal ve tescil davaları, mülkiyet, ortaklığın giderilmesi (izaleyi şuyu) davaları, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, taşınmazın kiralanması gibi anlaşmazlık çıkan süreçlerin takibinde etkin rol oynar.

GAYRİMENKUL (TAŞINMAZ) HUKUKU NEDİR?

Gayrimenkul, arazi, arsa, bina, tarla, konut niteliklerini taşıyan taşınmazlardan doğan tüm uyuşmazlıklar genel olarak gayrimenkul hukuku çatısı altında incelenmektedir. Gayrimenkul hukukuna ilişkin olarak temel hükümler Türk Medeni Kanununun Eşya Hukuku adlı bölümünde yer almaktadır. Anılan kanun haricinde Borçlar Kanunu, İmar Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Toprak Koruma Kanunu gibi daha birçok kanunda taşınmazlar hakkında düzenlemeler mevcuttur.

GAYRİMENKUL AVUKATI NE İŞ YAPAR?
Gayrimenkul avukatı; gayrimenkulden kaynaklı uyuşmazlıkların dava sürecinin takibi, davalarda tarafının temsil edilmesi, zorunlu veya ihtiyari arabuluculuk süreçlerinde tarafların temsil edilmesi, taşınmazları ilgilendiren sözleşmelerin hazırlanması ve incelenmesi, taşınmazın edinilmesi veya devredilmesi hususlarında hukuki risklerin değerlendirilmesi gibi birçok konuda müvekkiline danışmanlık ve hizmet sağlamaktadır.

GAYRİMENKUL HUKUKUNA İLİŞKİN DAVALAR NELERDİR?
Taşınmazdan doğan dava türlerine ve uyuşmazlık konularına örnek olarak;
1- Tapu iptal ve Tescil davaları
2- Kat karşılığı inşaat sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklar, Sözleşmelerin hazırlanması
3- Taşınmazın Kiralanması, Kira Sözleşmesinin Hazırlanması
4- Kiralanan Taşınmazın Tahliyesine İlişkin Davalar
5- Ortaklığın Giderilmesi (İzaleyi Şuyu) Davası
6- Yabancıların Mülk Edinme Sebebiyle Vatandaşlık Kazanması İşlemlerinin Takibi
7- Kamulaştırma Davaları
8- İstihkak Davaları
9- El Atmanın Önlenmesi
10- İpotek tesisi ve terkini
11- Tasarrufun iptali davaları
12- Taşınmaz ticaretine aracılıktan kaynaklı uyuşmazlıklar
Davaları örnek olarak sayılabilmektedir. Gayrimenkul hukukuna ilişkin uyuşmazlık türü sınırlı sayıda olmadığı için yaşanan uyuşmazlıklarda dikkatli ve titizlikle sürecin yönetilmesi olası büyük hak kayıplarının yaşanmasının önüne geçilmesini sağlamaktadır. Uyuşmazlığın tarafı olan vatandaşların dava sürecindeki usulü işlemleri bilmemesi veya hangi haklara sahip olduğunu bilmemesi sebebiyle hak kaybına uğraması kuvvetle muhtemel olup bir Antalya gayrimenkul avukatı aracılığı ile sürecin takibini sağlaması ve hukuki danışmanlık alınması daha sağlıklı ve güvenilir olacaktır.

GAYRİMENKUL HUKUKU DAVALARINA ÖRNEKLER 

TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI
Tapu iptali ve tescili davalarında; tapu senedindeki bilgilerin hukuka aykırı olarak yahut muvazaalı bir işlemle veya gerçeği yansıtmayacak şekilde olması halinde tapu kayıtlarının düzeltilmesi talep edilen davalardır. Burada mülkiyet hakkı ihlal edilen hak sahibi tapu bilgilerinin düzeltilmesini veya kendi adına tescilini istemektedir. Tapu İptal ve tescil davaları pek çok uyuşmazlık sebebi ile ortaya çıkabilmektedir. Tapu iptal ve tescil davalarının tek bir sebeple ortaya çıkmaması ve Gayrimenkul Hukuk’unun çok geniş kapsamlı ve detaylarının oldukça fazla olması sebebiyle Taşınmaz Hukukuna hâkim bir avukatlık ofisinden hukuki destek ve yardım almak hak sahibinin hakkını korumasını sağlayabilecektir.

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALEYİ ŞUYU) DAVASI
Bir taşınır veya taşınmaz mal üzerinde el birliği veya paylı mülkiyet söz konusu ise hak sahibi her ortak ortaklığın sona erdirilmesini ve bireysel mülkiyete çevrilmesini sağlayan davalardır. En yaygın biçimi miras ortaklığında her bir mirasçıya eşit paylaşım yapılamadığı veya mirasçıların miras paylaşımı için anlaşamadığı durumlarda, her bir mirasçı Taşınmazın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesinde açılır. Davayı açan mirasçı mirasın aynen paylaşımını (taksimini) isteyebileceği gibi satış yoluyla da ortaklığın giderilmesini talep edebilir. Ortaklığın satış yoluyla giderilmesi talep edildiğinde mahkeme miras da yer alan taşınır ve taşınmazları satarak satıştan gelen parayı miras payları oranında mirasçılar arasında paylaştırır.

KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLI DAVALAR (ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ)
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi Türk Borçlar Kanun’unda düzenlenen bir sözleşme değildir. Taşınmaz satış sözleşmesi ile eser sözleşmelerin karışımı kendine özgü bir sözleşme olarak uygulamada yer almaktadır. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibinin, arsasındaki belirli bir payın mülkiyetini yükleniciye geçirmeyi taahhüt ettiği, yüklenicinin ise mülk sahibine ait arsa üzerinde bina yapımını üstlendiği sözleşmedir. Burada yüklenici ile kastedilen, müteahhittir. Yüklenicinin (müteahhit) sözleşmede belirtilen süre içerisinde binayı teslim edememesi, kat karşılığı inşaat sözleşmesinde belirtilen şekilde ifa etmemesi veya Mülk sahibinin, Müteahhit sözleşmede üstlendiği edimleri gerektiği gibi yerine getirdiği halde tapu devrinden kaçınması, sözleşmenin noter huzurunda değil adi yazılı şekilde yapılması gibi hukuki uyuşmazlıklar temel olarak örnek verilebilmektedir.

TAŞINMAZ TİCARETİNE ARACILIK SÖZLEŞMELERİNDEN DOĞAN UYUŞMAZLIKLAR
Taşınmazların satışı, kiralanması gibi taşınmaz ticaretinde aracılık yapan emlak ofislerinin verdikleri hizmet kapsamında hakkettikleri ücrettin tahsilinde kimi zaman uyuşmazlıklar doğabilmektedir. Taraflar emlak danışanlarının vermiş olduğu hizmetin karşılığında hakketmiş olduğu ücretin ödenmemek kimi zaman etik ve hukuk dışı eylemlere başvurarak alıcı veya satıcı taraf hizmet bedelini ödemekten kaçmaktadır. Bu hususta Emlak danışmanlarının yetkilendirme sözleşmelerinin hazırlanması, incelenmesi ve hizmet bedellerinin icra ve dava yoluyla talep edilmesi uyuşmazlık türlerine örnek olarak verilebilmektedir.

Gayrimenkul Hukuku çok geniş kapsamlı olması sebebiyle yaşanan hukuki uyuşmazlıklarda mutlaka Gayrimenkul Hukuku’na hâkim deneyimli ve profesyonel bir hukuk danışmanlığından faydalanılması tarafımızca önerilmektedir.  Gayrimenkul hukukuna ilişkin sorunuz olması halinde tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Yapmak İster misiniz?

İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.